Login
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Search & interim

Ga naar onze opdrachten

Betere beveiliging energiegegevens

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat de energiesector snel zorgt voor betere beveiliging van energiegegevens in twee centrale registers. Eerder dit jaar bleken de gegevens van twee miljoen Nederlandse huishoudens hieruit te zijn gestolen.

Gestolen gegevens

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kamp dat de branche het incident zeer serieus moet nemen. Een medewerker van een energieleverancier - het is niet duidelijk welke - zou de gegevens eerder dit jaar hebben gestolen uit het Contract Einde Register (CER) en Centraal Aansluitingenregister (C-AR).

Die twee databases worden gebruikt om bij te houden welke energieleverancier huishoudens gebruiken en wanneer hun contract eindigt. In de registers staan adresgegevens, maar geen telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden.

Toezichthouders
Kamp schrijft dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) al sinds het begin van het jaar een onderzoek uitvoeren naar de databases. In mei werd gewaarschuwd dat de netbeheerders onvoldoende controle uitvoeren op het gebruik van de databases door energieleveranciers.

De diefstal vond in augustus plaats. Het is onduidelijk hoe dat heeft enkele maanden na de waarschuwing nog heeft kunnen gebeuren.

Netbeheer Nederland en Energie-Nederland, de brancheorganisaties die de databases beheren, hebben de betrokken energieleverancier verboden om nog opvragingen te doen uit de registers. Ze hebben echter nog niet gezegd op welke termijn de gegevensbescherming volledig kan worden opgeschroefd en op welke manier dat zal gebeuren.

Inmiddels zouden de eerste verbetervoorstellen zijn ingediend bij de toezichthouders, maar moeten zij nog bepalen hoe het probleem precies moet worden aangepakt.

Bron: NU.nl


Laatste opdrachten
inSchiphol Oost + remote
inSchiphol Oost + remote
inArnhem
inSchiphol Oost

Recint B.V.

Velperparc kantoor 'De Enk'
Tivolilaan 205
6824 bv arnhem

Telefoon: 026 355 43 40
E-mail: info@recint.nl

Onze klanten
Contact

Recint B.V.
Utrechtseweg 159
6862 AH Oosterbeek

Tel: 026 355 43 40
E-mail: info@recint.nl
BTW: NL821146270B01
KVK: 09198359

Vraag een gesprek aan

Copyright © 2024 Recint B.V.   |  Sitemap   |  Privacy Statement
Recint B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.